Een Lampenkap voor de perfecte sfeerverlichting

Lampenkap

Verlichting is onmisbaar in huis. Al decennia lang maken mensen gebruik van verlichting, kaarsen hebben plaats moeten maken voor lampen. Maar hoe richt je de verlichting nou in thuis en welke soorten verlichting zijn er? Het is essentieel om te weten welke soorten verlichting er zijn om de verlichting in huis om een zo goed mogelijke manier in te delen.

In dit artikel wordt informatie gegeven over de verschillende soorten verlichting. Het zal dan voornamelijk gaan over basisverlichting, sfeerverlichting en functionele verlichting. Soms overlappen deze elkaar, een lampenkap kan bijvoorbeeld als sfeer en functioneel verlichting fungeren. Veel leesplezier en succes bij het samenstellen van jouw verlichting.

Basisverlichting

Als eerste is er basisverlichting. Basisverlichting is essentieel in huis. Zodra je thuis komt wil je meteen de weg kunnen vinden in huis zonder naar allerlei schakelaar te hoeven lopen. Je komt binnen, drukt op een schakelaar en de hele ruimte is verlicht. Basisverlichting zorgt ervoor dat de ruimte evenredig is verlicht en activiteiten zoals koken of tv kijken mogelijk gemaakt worden.

Omdat basisverlichting een grote rol heeft bestaat deze meestal uit een aantal grote lampen welke veel licht geven. Je kunt hierbij denken aan hanglampen of plafondlampen. Wil je een luxere aanpak en indruk maken op jouw gasten? Zorg dan voor geïntrigeerd licht in het plafond of de vloer!

Lampenkap

Sfeerverlichting, ga voor een lampenkap

Als tweede is er sfeerverlichting. Eigenlijk is dit verlichting die niet direct noodzakelijk is. Sfeerverlichting is er om mensen een bepaald gevoel te geven. Er zijn veel verschillende soorten sfeerverlichting, de meest bekende is de lampenkap. Zo’n kap is super functioneel en kan makkelijk geplaatst worden. Als je geld wilt besparen kun je een lampenkap ook zelf maken. Er zijn complete doe-het-zelf sets te koop.

Lampenkappen zijn er in alle soorten en maten. Je kunt linnen kappen, glazen kappen, industriële kappen en nog veel meer verschillende soorten kopen. Dit biedt veel voordelen aangezien je op deze manier de lampenkap met de rest van jouw interieur kunt laten matchen.

Wil een plek in huis op laten vallen? Maak dan gebruik van een opvallende kap, de aandacht zal dan snel naar die plek worden getrokken. Wil je een rustige ambiance creëren, kies dan voor een lampenkap die dezelfde kleur heeft als de rest van de meubels. Let wel op dat de kleuren niet vloeken. Naast lampenkappen zijn er ook andere soorten sfeerverlichting zoals wandlampen.

Functionele en gerichte verlichting

Als laatste is er nog de functionele en gerichte verlichting. Functionele verlichting heeft als doel om jou ergens bij te helpen. Hierbij kun je denken aan led verlichting. Bij lezen heb je nou eenmaal genoeg verlichting nodig. Het kan handig zijn om naast de bank extra verlichting te hebben zodat je hier lekker kunt lezen.

In de keuken wordt ook veel gebruik gemaakt van functionele verlichting, in principe is alle verlichting in de keuken functioneel. Naast functionele verlichting is er ook nog gerichte verlichting. Gerichte verlichting wordt gebruikt om de aandacht naar een object te richten. Hierbij kun je denken aan een foto of een schilderij.